bg

Blog

Conseqüències de consumir sucre en excés


blog/consequencies-de-consumir-sucre-en-exces

Ja fa uns anys que metges i nutricionistes aconsellen reduir o inclús eliminar totalment el consum de sucre de la nostre dieta. I quan parlem de sucre, no ens referim únicament al endolcidor que l’hi posem al cafè. De fet, una gran part dels aliments processats que ingerim el contenen. Alguns són molt evidents com la brioxeria industrial. Però hi ha uns altres, com els refrescos, els sucs o inclús el quètxup, que també contenen sucre ( i alguns en grans quantitats!). 

De fet, la situació ha arribat a un punt, suficientment important com perquè la OMS (la Organització Mundial de la Salut) s’ho prengui seriosament. Des del 2015 ha iniciat una campanya desaconsellant l’abús d’aquest endolcidor tan popular.

En realitat, la presència de sucre en la nostra dieta no hauria de superar el 10% de les calories ingerides. L’OMS, en el seu moment, va aconsellar no superar els 50 grams diaris, l’equivalent a unes 12 cullerades de sucre. Ens pot semblar una gran quantitat, però si tenim en compte que una simple llauna de refresc (els refrescos “ligth” també porten sucre) ja conté l’equivalent a 10 cullerades, veiem que és molt fàcil superar els límits.  

I és que les conseqüències de consumir sucre en excés van més enllà de passar-se amb el límit de calories, pot resultar bastant més perjudicial del que ens imaginem.

Principals conseqüències del de l’excés de sucre 

  • Càries dentals: Es el principal perjudici d’una dieta amb un alt consum de sucre. Les bactèries criogèniques (les que habiten a l’interior de la nostra boca) s’alimenten de sucres simples, generant un àcid que va danyant l’esmalt i provocant diverses malalties dentals y bocals. El problema més comú són les càries.
  • Increment de triglicèrids a la sang: Si a un excés de sucre li sumem una gran aportació de grasses, es pot afavorir la síntesi i l’acumulació de triglicèrids. Si no es modera el seu consum pot derivar en una hipertrigliceridèmia, que representa un gran risc cardiovascular.
  • Predisposició a l’acne: si ja patim una predisposició a l’acne, l’elevada alliberació d’insulina que provoca consumir sucres simples en excés en facilita els brots.
  • Augment de pes i obesitat: els aliments rics en sucre contenen, a la vegada, un excés de calories. A més a més, té un baix poder saciant. Per altra banda, l’excés de sucres com la fructosa genera una resistència a la leptina, l’hormona que controla la sensació de fam. D’aquesta manera, abusar dels sucres ens porta a perdre el control contra la nostra sensació de gana.
  • Diabetis: es una de les malalties més esteses i bastant sovint s’origina per un excés de sucre en l’organisme. El consum habitual de refrescos, begudes energètiques, gasoses i llimonades propicia l’aparició de la diabetis tipus 2.
  • Una alimentació errònia: els estudis demostren que les persones que obtenen el 18% de les calories diàries d’aliments rics en sucre solen presentar deficiències alimentaries bàsiques, especialment en vitamina A y C, calci y ferro. 

Uns altres efectes perjudicials 

  • Addicció: Hi ha estudis que demostren que l'excés de sucre genera addicció en animals. Encara no està demostrat que això passi amb els humans, però la hipòtesi general postul·la que també es produeix.
  • Hipertensió arterial: Encara que no sigui un dels principals detonants, hi ha estudis que demostren la relació entre el consum diari en excés de sucre i l'aparició de la hipertensió arterial.
  • Esteatosi hepàtica: Aquesta malaltia, també coneguda com fetge gras es produeix per una sobrecàrrega d'aquest òrgan. El fetge es veu sobrecarregat perquè és l'únic òrgan responsable de metabolitzar la fructosa. Si la consumim en excés, com més fructosa s'acumuli més treballarà nostre fetge.
  • Insuficiència renal crònica: Encara no hi ha estudis definitius que demostrin com l'excés de sucre pot incidir en el patiment d'aquesta malaltia. De moment s'ha demostrat que, per exemple, el consum habitual de begudes amb un alt contingut de sucres (refrescs, begudes energètiques...) pot provocar albuminària. L’albuminària és un procés patològic que es manifesta per la presència d'albúmina en l'orina, evident indicador de fallades en el funcionament correcte dels nostres ronyons.
  • Gota: En canvi, sí que hi ha estudis que demostren la relació entre el consum excessiu de sucres i la gota, una malaltia produïda per l'acumulació d'àcid úric en diferents parts del cos, especialment en les articulacions, els teixits tous i els ronyons.
  • Acumulació i retenció de líquids: Igual que amb la sal, l'excés de sucre pot provocar una acumulació excessiva de líquids en el nostre cos. Això es tradueix en l'aparició d’inflors, especialment a les mans, les cames i el contorn dels ulls. D'aquesta manera, augmenta el risc de patir ulleres, varius, etc.
  • Manca de vitamina B: Els sucres, per poder ser metabolitzats pel nostre organisme, necessiten de les vitamines del complex B (B1, B2, B15). El consum excessiu es pot traduir en una deficiència vitamínica important.

A qui no li agrada un dolç? Potser no sigui necessari que eliminem totalment el sucre de la nostra vida. Però sí que és important que reduïm el seu consum.